Privacy Notice

Cycle & Carriage Bintang Berhad and its subsidiaries (collectively referred to as the “CCB Group”, “us” or “we”, or each a “Company”) are dedicated to ensurung that all personal data provided ti us in commercial transaction is handled in compliance with the Personal Data Protection Act 2010 and any regulation, guidline and circulars related thereto (collectively, the “Act”). For the purpose of this Notice, “personal data”, “processing” and “data processor” shall have the meaning as defined in the Act. In this Notice, “you” shall refer to yourself and such other persons represented by you of which you are providing the personal data, including the personal data of the directors, shareholders, managers and/or officers of a company.

1. What is personal data?
“Personal data” is broadly defined as information about an identifiable individual or information that allows an individual to be identified, include the name, age, address, telephone numbers, personal email address, marital status, race, credit card information and bank account details of an individual. For the pupose of this Notice, personal data encompasses sensitive personal data such as your physical or mental health or condition, political opinions and religious belief.

2. Collection of Personal Data
In the course of your dealings with the Company, we will request that you provide your personal data to enable us to enter into transaction/arrangements with you(including arrangement with you as shareholder or director) or to deliver the necessary notice, service and/ or products in connection with our business or for you to provide product and/or service in relation to our business operation.

3. Notification and Consent
Generally, the Act requires us to obtain your consent to collect, record, hold, store, use and/or disclose (I.e to “process”) your personal data. We will seek your consent before using your personal data for any purposes data. We seek your consent before using your personal data for any perposes other than those set out in Section 4 with the exception where such personal data is required to be processed by the Company in compliance with any legal requirement or as many be permitted under the Act.

The provision of your personal data may be voluntary in nature. However, in the event that the personal data provided by you is insufficient or not satisfactory, or the way of processing is limited, or you subsequqntly withdraw your consent, this may result in us not being able to communicate or correspond with you and/or to provide our service and/or product to you under any potential or existing agreement or arrangement with you. You may withdraw your consent to the processing of your personal data by writing to us in accordance with Section 10.

In relation to any third party personal data provided by you us that is not already available in the public domain, you hereby confirm that you have obtained his or her consent for us to process his or her personal data in accordance with this Notice.

4. Use of Personal Data Collected
Your personal data is processed by us and/or our data processor for the following purposes:

  • Delivery of notices, service or product and marketing of such services or product whether present or future, to you;
  • Enable you to enter into the necessary agreement or contract to purchase our service and/or products and/or to obtain financing;
  • User or customer relationship management procedures;
  • Those purpose specifically provided for in any particular service or product offered by us;
  • Conducting marketing and other backgroung checks of user as we may determine to be necessary or appropriate;
  • Enable you to provide product and/or service to us in relation to Company's business or operation;
  • In respect of personal data obtained from shareholders and/or directors, for the maintenance of our registers, payment of dividends, and for communicating with you on various information including but not limited to financial reports and any Company's notices;
  • For purpose in connection with our operation, administration, record-keeping, audits, reporting and investigations;
  • Billing and collection of outstanding payments;
  • For prevention or detection of crime or the purpose of investigations of criminal activities;
  • Meeting any legal or regulatory requirements and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guidelines, circular, code applicable to us or our group of companies, including without limitation the Main Market Listing Requirements of Bursa Malaysia Securities Berhad;
  • Enable us to send you information by means of e-mail, telecommunication and/or social media about products and service offered by selected third parties that we think may interest you;
  • Post sales services, such as customer loyalty programmes; and/or
  • For any other lawful purposes that is incidental or ancillary or in furtherance to the above

5. Disclosure
The company may disclose yout persanal data to third parties for purposes stated above, including;

  • Any person to whom we are complled or required to do so under the law or in respond to a competent or government agency;
  • Any persons as directed by or consented to by you;
  • Companies within the Ccb Group;
  • Our business partners, affiliates, suppliers, contractors and/or other service providers that provide related service or products in connestion with our business;
  • Governments agencies, statutory authorities and industry regulators;
  • Our employees, auditors, consultants, accountants, lawyers, insurance companies or other financial or professional advisors; and/or
  • Our data processor who processes the personal data on our behalf.

In the event any of the personal data is shared eith thirs parties, we typically require that they only use or disclose such personal data in a manner consistent with the use and disclosure provisions of Notice.

Please be informed that bursa Malaysia Securities Berhad and its related companies (herein collectively referred to as “Bursa”) may request for your personal data for purpose stated in Bursa's Personal Data Notice. You are strongly advice to read and understand Bursa's Personal Data Notice which can be viewed from http://www.bursamalaysia.com.my

6. Data Transfer and Sharing
Where we cinsider it necessary or appropriate for the purpose in accordance with this Notice, we may transfer your personal data to any of our group of companies or third party service or product providers within or outside the country under conditions of confidentiality and similar level of security safeguards.

7. Acces and Data Integrity
We will take reasonable steps to ensure that the personal data held by the Company is accurate, complete, not misleading and kept up to date. You as a data subject have the right to require access to your personal data held by the Company (at a prescribed fee, if any) and to request to update or correct the personal data. Any such request may be diected to our privacy officer, contact details of whom are set out in Section 10 below. We reserve our rights to refuse to comply with your request for access and/or request for correction as stated above in circimstances permitted by the Act, in which case we will notify you of the same by notice in writing.

8. Protection of Personal Data
We endueavour to maintain physical, technical and procedural safeguards that are appropriate to the sensitivity of your personal data held by the Company. These safeguards are designed to prevent the personal data from any loss, misuse, modification, unauthorised or accidental access or disclosure, alteration or destruction.

9. Retention of Personal Data
Except as otherwise permitted or required by applicable law or regulatory requirements, we endeavour to retain any personal data held by us only for as long as we believe is necessary to fulfil the purposes for which it was collected.

10. Inquiries or Concerns
if you have any questions about this Notice or concerns about how we manage your personal data, please contact our officers at 03-78728100 (Ms Geetha for Sales) or geethamenon@ccb.com.my or 03-78728140 (Ms Bala for After Sales) or sybala@ccb.com.my or write to us at Cycle & carriage Bintang Berhad, Lot 19, Jalan 51A/219, 46100 Petaling Jaya. We will endeavour to answer your questions and advise you of any steps taken to address the issues raised by you. To the extent that your consent is required, we will assume, unless you advise otherwise, that you have hereby consented to us processing your personal data in accordance with this Notice.

11. Miscellaneous
We may from time to time amend this Notice. Please check our website www.ccb.com.my for information on any changes to this Notice. In the event of any inconsistency or conflict between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Notice, the English version shall prevail.

 

 

Cycle & Carriage Bintang Berhad dan subsidiarinya (termasuk tetapi tidak terhad kepada Lowe Motors Sdn. Bhd. dan Ipoh Motors Sdn. Bhd.) (secara kolektifnya dirujuk sebagai "Kumpulan CCB" , "kami ", atau setiap "Syarikat") berdedikasi untuk memastikan semua data peribadi yang diberikan kepada kami dalam urus-niaga perdagangan dikendalikan mematuhi Data Peribadi Akta Perlindungan 2010 dan peraturan, garis panduan dan pekeliling yang berkaitan dengannya (secara kolektifnya, "Akta" ). Untuk tujuan Notis ini , "data peribadi", "pemprosesan" dan " pemproses data" mengandungi erti sebagaimana yang ditakrifkan dalam Akta. Dalam Notis ini, "anda" merujuk kepada diri anda dan individu lain yang diwakili oleh anda di mana anda memberikan data peribadi, termasuk data peribadi pengarah, pemegang saham, pengurus dan / atau pegawai-pegawai syarikat.

1. Apakah data peribadi?
"Data Peribadi" ditakrifkan secara amnya sebagai maklumat mengenai seseorang individu yang boleh dikenalpasti atau maklumat yang membolehkan seseorang individu untuk dikenal pasti, termasuk nama, umur, alamat, nombor telefon, alamat e-mel peribad , status perkahwinan, bangsa, maklumat kad kredit dan akaun bank seseorang individu. Untuk tujuan Notis ini, data peribadi merangkumi data peribadi yang sensitif seperti kesihatan atau keadaan fizikal atau mental anda, pendapat-pendapat politik dan kepercayaan agama.

2. Pengumpulan Data Peribadi
Dalam urusan anda dengan Syarikat, kami akan meminta anda memberikan data peribadi untuk membolehkan kami mengendalikan urusniaga / urusan dengan anda (termasuk urusan dengan anda sebagai pemegang saham atau pengarah) atau untuk menghantar notis, perkhidmatan dan / atau produk berkaitan dengan perniagaan kami atau membolehkan anda membekalkan produk dan / atau perkhidmatan yang berkaitan dengan operasi perniagaan kami .

3. Pemberitahuan dan Persetujuan
Sebagaimana yang diperlukan dibawah Akta ini, kami perlu mendapatkan persetujuan anda untuk mengumpul, merekod, memegang, menyimpan, menggunakan dan / atau menzahirkan (iaitu "memproses") data peribadi anda. Kami akan mendapatkan persetujuan anda sebelum menggunakan data peribadi anda untuk tujuan selain daripada tujuan-tujuan yang dinyatakan di dalam Seksyen 4, kecuali di mana data peribadi itu perlu diproses oleh Syarikat untuk mematuhi kehendak undang-undang atau sebagaimana yang dibenarkan di bawah Akta tersebut.

Penyediaan data peribadi anda boleh diberi secara sukarela. Walaubagaimanapun, jikalau data peribadi yang diberikan oleh anda adalah tidak mencukupi atau tidak memuaskan, atau cara pemprosesan dihadkan oleh ana, ataupun anda menarik balik persetujuan anda, keadaan tersebut boleh menghalang sebarang komunikasi daripada kami kepada atau dengan anda dan / atau pembekalan perkhidmatan dan / atau produk kami kepada anda di bawah perjanjian atau urusan yang akan diaturkan atau sedia ada dengan anda. Anda boleh menarik balik persetujuan terhadap pemprosesan data peribadi anda dengan menulis kepada kami menurut Seksyen 10.

Berhubungan dengan data peribadi pihak ketiga yang diberikan oleh anda kepada kami yang tidak sedia ada dalam domain awam, anda dengan ini mengesahkan bahawa anda telah mendapat persetujuan pihak ketiga untuk membolehkan kami memproses data peribadi tersebut selaras dengan Notis ini.

4. Penggunaan Data Peribadi yang Dikumpul
Data peribadi anda diproses oleh kami dan / atau pemproses data kami untuk tujuan yang berikut:

  • Penghantaran notis, perkhidmatan atau produk dan pemasaran perkhidmatan atau produk tersebut kepada anda sama ada pada masa kini atau masa depan;
  • Membolehkan anda mengikat perjanjian atau kontrak untuk mendapatkan perkhidmatan kami dan / atau produk dan / atau untuk mendapatkan pinjaman kewangan ;
  • Prosedur pengurusan hubungan pengguna atau pelanggan;
  • Tujuan diperuntukkan secara khusus dalam perkhidmatan atau produk yang ditawarkan oleh kami ;
  • Menjalankan pemasaran dan pemeriksaan latar belakang atas pengguna yang dianggap perlu atau sesuai oleh kami;
  • Membolehkan anda membekalkan produk dan / atau perkhidmatan kepada kami berhubungan dengan perniagaan atau operasi Syarikat;
  • Mengenai data peribadi yang diperolehi daripada pemegang saham dan / atau pengarah, untuk penyenggaraan pendaftaran kami, pembayaran dividen dan berkomunikasi dengan anda pelbagai maklumat termasuk tetapi tidak terhad kepada laporan kewangan dan notis Syarikat;
  • Untuk tujuan yang berkaitan dengan operasi kami, pentadbiran, penyimpanan rekod, audit, laporan dan penyiasatan;
  • Bil dan kutipan bayaran tertunggak;
  • Pencegahan atau pengesanan jenayah atau penyiasatan aktiviti-aktiviti jenayah;
  • Memenuhi undang-undang atau peraturan dan membuat penzahiran di
    bawah kehendak undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah,
    garis panduan, pekeliling dan kod yang berkaitan dengan kami atau syarikat
    kumpulan kami, termasuk tanpa terhad kepada Syarat-syarat Penyenaraian
    Dalam Pasaran Utama yang dikeluarkan oleh Bursa Malaysia Securities
    Berhad;
  • Membolehkan kami menghantar maklumat melalui e-mel, telekomunikasi
    dan / atau media sosial tentang produk dan perkhidmatan yang ditawarkan
    oleh pihak-pihak ketiga terpilih yang pada pendapat kami memenuhi minat
    anda;
  • Perkhidmatan lepas jualan, seperti program-program kesetiaan pelanggan;
    dan / atau
  • Tujuan lain yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung atau berlanjut
    dengan perkara di atas.

5. Penzahiran
Syarikat boleh menzahirkan data peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga berikut untuk tujuan yang dinyatakan di atas:

  • Kepada pihak-pihak sebagaimana yang diwajibkan atau dikehendaki di bawah undang-undang atau sebagai tindak balas kepada agensi berwibawa atau kerajaan;
  • Pihak sebagaimana yang diarahkan atau disetujui oleh anda;
  • Syarikat-syarikat dalam Kumpulan CCB;
  • Rakan kongsi perniagaan kami, sekutu, pembekal, kontraktor dan / atau pembekal perkhidmatan lain yang menyediakan perkhidmatan atau barangan yang berkaitan dengan perniagaan kami;
  • Agensi-agensi kerajaan, badan berkanun dan pengawal selia industri;
  • Pekerja, juruaudit, perunding, akauntan, peguam, syarikat-syarikat insurans kami atau penasihat kewangan atau professional yang lain; dan / atau
  • Pemproses data kami.

Sekiranya data peribadi anda dikongsi dengan pihak-pihak ketiga, kami mewajibkan mereka menggunakan atau menzahirkan data peribadi tersebut dengan cara yang selaras dengan peruntukan, penggunaan dan penzahiran Notis ini.

Adalah dimaklumkan bahawa Bursa Malaysia Securities Berhad dan syarikatsyarikat berkaitannya (dalam ini secara kolektifnya dirujuk sebagai "Bursa") boleh meminta data peribadi anda untuk tujuan yang dinyatakan dalam Notis Data Peribadi Bursa. Anda dinasihatkan untuk membaca dan memahami Notis Data Peribadi Bursa yang boleh dilayari di http://www.bursamalaysia.com.

6. Pemindahan data dan Perkongsian
Di mana kita menganggap sebagai keperluan atau sesuai untuk tujuan di bawah Notis ini, kita akan memindahkan data peribadi anda kepada syarikat-syarikat kumpulan kami atau perkhidmatan pihak ketiga atau pembekal produk dalam atau di luar negara di bawah syarat-syarat kerahsiaan dan tahap keselamatan dan perlindungan yang setara.

7. Akses dan Data Integriti
Kami akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa data peribadi yang dipegang oleh kami adalah tepat, lengkap , tidak mengelirukan dan terkini. Anda sebagai subjek data mempunyai hak untuk mendapatkan akses kepada data peribadi anda yang dipegang oleh Syarikat (dengan fi yang ditetapkan, jika ada) dan meminta supaya data peribadi anda dikemaskini atau dibetulkan. Permintaan anda boleh disalurkan kepada pegawai privasi kami melalui butir-butir perhubungan yang dinyatakan dalam Seksyen 10 di bawah.

Sebagaimana yang dibenarkan dalam Akta ini, kami mempunyai hak untuk enggan mematuhi permintaan anda untuk mengakses dan / atau permintaan untuk membetulkan seperti yang dinyatakan di atas, di mana kami akan memberikan pemberitahuan dengan notis secara bertulis.

8. Perlindungan Data Peribadi
Kami berusaha untuk mengekalkan fizikal, teknikal dan tatacara yang sesuai dengan sensitiviti data peribadi anda yang dipegang oleh Syarikat. Langkahlangkah perlindungan ini direka untuk menghalang data peribadi daripada sebarang kehilangan, salah guna, pengubahsuaian , akses atau penzahiran yang tidak dibenarkan atau tidak sengaja, pengubahan atau pemusnahan .

9. Penyimpanan Data Peribadi
Kecuali sebagaimana yang dibenarkan atau dikehendaki oleh undang-undang atau peraturan yang berkenaan, kami berusaha untuk menyimpan data peribadi yang kami perlu hanya selama yang kami percaya adalah diperlukan untuk memenuhi tujuan-tujuan pengumpulan data peribadi tersebut..

10. Pertanyaan dan Khuatiran
Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Notis ini atau khuatiran tentang bagaimana kita menguruskan data peribadi anda, sila hubungi pegawai kami di 03-78728100 (Cik Geetha untuk Jualan) atau geethamenon@ccb.com.my atau 03-78728140 (Encik Bala untuk Jualan Selepas) atau svbala@ccb.com.my atau menulis kepada kami di Cycle & Carriage Bintang Berhad, Lot 19, Jalan 51A/219, 46100 Petaling Jaya. Kami akan berusaha untuk menjawab soalan anda dan menasihati langkah yang boleh diambil untuk menangani isu-isu yang dibangkitkan oleh anda. Setakat mana persetujuanmaklu anda diperlukan, kami akan menganggap, melainkan jika anda memberi nasihat yang bertentangan, bahawa anda telah dengan notis ini memberikan persetujuan kepada kami untuk memproses data peribadi anda selaras dengan Notis ini.

11. Lain-Lain
Kami berhak untuk meminda Notis ini dari semasa ke semasa. Sila semak laman web www.ccb.com.my kami untuk maklumat mengenai sebarang perubahan ke atas Notis ini. Jika adanya sebarang ketaktekalan atau percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia Notis ini, versi Bahasa Inggeris akan digunakan.